Даме Груев бб,
1440 Неготино

Напишано од НУЦК
Категорија:

На 21.07.2022 година (четврток) со почеток од 13:00 часот ќе се прикажува детскиот игран филм „Вселенско момче“ Влез: 50 денари.

ВСЕЛЕНСКО МОМЧЕ (SPACE BOY)

Времетраење: 100'
Држава: Белгија  
Режија и сценарио: Оливие Перу 
Дистрибутер: Катавеј Дооел

Награди: Teen screen Winner/Best Film (Molodist 2021), Heart on Award (BIKY 2021), European Children’s film Award & Junior Jury Award (Schlingel International Film Festival, 2021), Children’s Jury Prize (Riga International Film Festival, 2021)

Кратка содржина
Џим е надарено 11-годишно момче со пасија за вселената и науката. Доселувајќи се во нов град со татко му, Џим треба да учествува на натпревар за млади научници со неговата нова соученичка Ема. И покрај нејзината неподготвеност, Џим ја убедува да го имитира проектот „Екселсиор“ на Китингер (првиот човек кој стигна до границата на вселената во 1960 година) и тајно да направи вистински воздушен балон. Овој талент го наследува од неговиот татко, Греам, астрофизичар кој треба да оди на вселенска мисија. Бидејќи мајката на Џим е почината, овој проект му е многу важен. Но, кога открива дека Греам се откажал без да му каже, неговиот свет се распаѓа. Натпреварот се претвора во опсесија и Џим сака да докаже дека нема да се откаже како неговиот татко. Џим ја турка Ема до нејзините граници и ја вовлекува во авантура која ќе ги зближи.

Премиера: 21.07.2022
Возрасна категорија: втора категорија
Дистрибутер: Катавеј