Даме Груев бб,
1440 Неготино

Напишано од Админ
Категорија:

 

Балкански културни средби го започнавме во 2011 година во соработка со  Општина Тепеџик од Р. Турција. Во 2012 година го подигнавме на повисоко ниво и го организиравме во главниот град на Р.Македонија, Скопје. 15 Ликовни уметници од Рeпублика Турција и 7 реномирани ликовни уметници од Република Македонија меѓу кои беа Томе Мишев, Симонида Филипова Китановска, Тања Таневска учествуваа во проектот „Балкански културни среби 2“ , тие на плоштадот во центарот на Скопје во близина на фонтаната „Победа“ на ликовен хепенинг изработија уметнички дела кои потоа беа  изложени во  Музеј на град Скопје. Во 2013 истиот проект се оствари во Неготино и на плоштадот во градот Прилеп.

Колаж од слики од Балкански културни средби Неготино-Скопје 2012

 

Во 2015 година го организиравме со 16 уметници од Македонија, Србија, Словенија Бугарија и Турција, а со истите го посетивме Охрид каде што се направи ликовен хепенинг на шеталиштето покрај езерото, а потоа се одржа и изложба во Центарот за култура во Охрид. Во 2016 година направивме ликовен хепенинг со учество на уметници од Тиквешијата во дворот на Манастирот „Св. Ѓорѓи“ Неготино исто така овој настан заврши со ликовна изложба во галеријата поточно во фоајето на Центарот за култура „Ацо Ѓорчев“ Неготино. Балкански културни средби продолжува да живее и оваа година  ќе се организира во месец јуни, така што со долгогодишното негово одржување овој настан веќе  стана традиционален и прерасна во еден вид на ликовна колонија и е единствен препознатлив настан од овој вид во нашиот град Неготино.

 

Колаж од слики од Балкански културни Средби Неготино-Охрид 2015

https://www.youtube.com/watch?v=a1ly1dELe_U  - Линк 1 од видео Балкански културни средби 2015 Неготино

https://www.youtube.com/watch?v=svGHiq9XC_I&t=2s - Линк2 од видео Балкански културни средби 2015 Охрид